Web Analytics Made Easy - Statcounter

کارشناس مسائل آمریکا درباره روند جاری در مذاکرات وین گفت: مذاکرات در حال انجام است، به بن بست نخورده ولی یک کار سخت و پیچیده ای است.

«امیرعلی ابوالفتح»، کارشناس مسائل آمریکا، در گفت و گو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری برنا در پاسخ به این سوال که همه طرف‌ها از روبه جلو بودن مذاکرات روایت می کنند اما همزمان شکایت دارند که روند پیشرفت کند است، درباره ارزیابی خود از این موضوع گفت: مذاکرات در حال انجام است، به بن بست نخورده ولی یک کار سخت و پیچیده ای است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در ظاهر به نظر می‌رسید که به همان راحتی که دونالد ترامپ از برجام بیرون آمد و امضایی روی کاغذ انداخت و اعلام خروج کرد رئیس جمهوری بعدی می‌تواند به برجام برگردد ولی اینگونه نیست، نه اراده دولت کنونی به اندازه دولت قبلی در قبال برجام بوده و نه موضوع به همان اندازه راحت است بنابراین نیاز به گذشت زمان و مذاکرات بیشتر دارد.

او افزود: فاصله بین انتظارات ایران با آمریکا خیلی زیاد است اینکه طرفین یک راه حل بینابین پیدا کنند هنوز قطعی به نظر نمی‌رسد.

ابوالفتح در پاسخ به این سوال که آیا اراده سیاسی کافی در همه طرف‌ها برای عبور از این فشارها وجود دارد، اظهار کرد: من در مورد مسائل داخل ایران اظهارنظر نمی کنم و صاحب نظر نیستم، در مورد مسائل داخل آمریکا مخالفین بسیار جدی وجود دارد و فقط در مورد حزب جمهوری خواه نیست، در مورد حزب دموکرات و در داخل دولت بایدن هم این اختلاف نظر هست و این موضوع بخشی از سیاست خارجی در منطقه غرب آسیاست. کشورها بازیگران قدرتمندی هستند که برای این موضوع اعمال نفوذ می کنند از عربستان و امارات گرفته تا اسرائیل بنابراین کار برای دولت بایدن دشوار است، مخالفت جدی هست که این مخالفت در داخل ایران هم وجود دارد.

او در خصوص تضمین خارج نشدن مجدد آمریکا از برجام خاطرنشان کرد: به هیچ عنوان تضمینی وجود ندارد، این جزو حقوق اولیه کشورها هست که تصمیم بگیرند در یک پیمان باقی بمانند و یا از یک پیمان خارج شوند، هیچ کشوری را در دنیا نمی شود وادار کرد، یعنی تضمین حقوقی وجود ندارد حقوق داخلی بالاتر از مصوبه پارلمان نیست. دولت ترامپ از چند پیمان منطقه ای و جهانی علیرغم تایید در سنا  خارج شد و در حقوق بین الملل هیچ چیزی بالاتر از قطعنامه شورای امنیت نیست که آمریکا قطعنامه 2231 را اجرا نکرد. بنابراین هیچ تضمینی وجود ندارد مگر اینکه آمریکایی معتقد باشند که ماندن در یک پیمان به نفعشان است یا معتقد باشند که خروج از یک پیمان عواقب وخیمی ایجاد نمی کند در غیر اینصورت از هر توافق آتی می توانند بیرون بیایند. همانطور که ایران هم می تواند از هر توافقی بیرون بیاید، پیش از این هم از توافقاتی که معتقد بوده مورد نظرش نیست و منافع آن را تامین نمی‌کند بیرون آمده است بنابراین انتظار اینکه مذاکرات به گونه ای پیش برود که ایالات متحده آمریکا از توافق جدید خارج نشود غیرواقعی است.

این کارشناس مسائل آمریکا با اشاره به نقش کشورهای منطقه در برجام عنوان کرد: از آنجاییکه موضوع برجام، توافق هسته ای و رابطه با ایران و تعامل با ایران بخشی از سیاست خارجی ایالات متحده آمریکا در حوزه غرب آسیاست پس موضوعات مربوط به غرب آسیا بر نوع نگاه آمریکا نسبت به ایران و روابط ایران و آمریکا و بر مناسبات بین ایران و کشورهای غرب آسیا تاثیر می گذارد یعنی یک رابطه دو طرفه است.

او ادامه داد:  بنابراین هر چند تنش در روابط ایران و متحدین اصلی ایالات متحده در منطقه غرب آسیا کاهش پیدا کند فشارهای مخرب برای برهم زدن توافق هم کاهش پیدا می کند، در عین حال به همان اندازه که مناسبات ایران و آمریکا از تنش های بحرانی خارج شود و به سمت فروکش کردن تنش برود می توانیم شاهد آرامش در روابط ایران با برخی متحدین آمریکا در منطقه باشیم. بنابراین این موضوع می تواند کمک کننده باشد و این به آن معنی نیست که اگر روابط ایران و عربستان از سر گرفته شد مشکل ایران و آمریکا با هم حل می شود یک عامل مخرب و یک عامل تضعیف کننده کاهش پیدا می کند اما تضمین کننده حل مشکلات ایران و آمریکا نخواهد بود. 7

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: برنا دولت ایران سیاست خارجی عربستان حقوق سنا شورای امنیت ایالات متحده آمریکا کشورهای منطقه هسته ای ایالات متحده ایران و آمریکا آسیا ایران و عربستان مشکلات آمریکا برجام کمیسیون مشترک برجام امیرعلی ابوالفتح ایران و آمریکا روابط ایران یک پیمان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۸۱۳۶۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

از مذاکره در تهران تا احیای برجام در واشنگتن؟!

طبق برنامه ظهر دیروز دوشنبه، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در صدر هیئت همراه وارد تهران شد. بر اساس این گزارش، نخستین کنفرانس بین‌المللی علوم و فنون هسته‌ای که در اصفهان در حال برگزاری است، دیروز (دوشنبه) با حضور و سخنرانی محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی افتتاح شد. طبق اخبار قرار است که گروسی امروز سه‌شنبه ضمن شرکت در اولین کنفرانس بین‌المللی هسته‌ای اصفهان با محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی دیدار و در یک کنفرانس خبری به سؤالات خبرنگاران و رسانه‌های جمعی پاسخ دهد.

به گزارش شرق، رافائل گروسی در بدو ورود مورد استقبال بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی قرار گرفت. مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی عصر دوشنبه هم در مذاکراتی جداگانه با علی باقری‌کنی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه دیدار و گفت‌وگو کرد.

گروسی عصر دیروز هم با وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران دیدار و رایزنی کرد. نکته شایان‌توجه آنجا بود که مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پس از دیدارش با امیرعبداللهیان مدعی شد که «مجموعه‌ای از اقدامات عملی و ملموس را برای احیای بیانیه مشترک پیشنهاد داده است. رافائل گروسی در پیامی در صفحه شخصی خود در ایکس با اشاره به سفرش به ایران نوشت: «در تهران برای دیدارهای سطح بالا هستم». البته مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پیش از سفر به ایران و در مصاحبه روز ۲۳ آوریل خود با دویچه‌وله آلمان گفته بود جمهوری اسلامی ایران اکنون به جای چند ماه فقط چند هفته با غنی‌سازی اورانیوم به حد مورد نیاز برای بمب اتمی فاصله دارد.

او بااین‌حال در این گفت‌وگو تأکید کرد «این بدان معنی نیست که ایران در این مدت به سلاح اتمی دست می‌یابد یا خواهد یافت. او افزود که غنی‌سازی اورانیوم تا حد مورد نیاز برای استفاده در سلاح هسته‌ای اگرچه هشداردهنده است اما نمی‌تواند مستقیما به دست‌یابی به سلاح هسته‌ای منتج شود». حال که گروسی خبر از انتقال پیشنهاد برای احیای برجام به طرف ایرانی را داده است، گویا فضای این سفر می‌تواند مثبت باشد.

پیرو این نکته، قبل‌تر در گزارشی به مذاکرات پشت‌پرده تهران – واشنگتن در آستانه سفر مدیرکل آژانس اشاره کرده بودیم؛ مذاکراتی که در روزهای گذشته خبرهای مربوط به آن به رسانه‌ها درز پیدا کرده و از سوی دیگر، کشورهایی مانند عمان یا حتی ژاپن به‌طور تلویحی از آمادگی خود برای «میانجیگری» در آن خبر داده‌اند که ادعاهای گروسی و توییت عصر دیروز او و دیدارش پشت درهای بسته با باقری‌کنی و امیرعبداللهیان می‌تواند تأییدی بر آن باشد.

البته حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران هم شامگاه چهارشنبه گذشته در گفت‌وگوی تلفنی با جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برخی طرف‌های مذاکرات برای احیای برجام را «زیاده‌خواه» دانست و گفت «همکاری آژانس و ایران در مسیر خوب قرار دارد و ما از سفر رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران استقبال می‌کنیم».

به نوشته یورونیوز هم سفر رئیس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اگرچه به‌واسطه حضور در نخستین کنفرانس بین‌المللی علوم و فنون هسته‌ای ایران انجام می‌شود اما نفس سفر ارشدترین مقام آژانس با درنظرگرفتن «اختلافات پادمانی حل‌نشدنی» با ایران اهمیت خاصی دارد.

اما با توجه به اینکه تنها شش ماه به برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری ایالات متحده مانده و با درنظرگرفتن نتایج نظرسنجی‌ها زمزمه بر مسند نشستن دوباره دونالد ترامپ به گوش می‌رسد، به نظر می‌رسد جمهوری اسلامی درصدد باشد برای احیای برجام تلاش مضاعفی به خرج دهد.

این در حالی است که برخی از تحلیلگران و ناظران هم اذعان دارند که برجام دیگر قابل بازیابی نیست، زیرا شرایط به کلی تغییر کرده و ایران پیشرفت‌های هسته‌ای برگشت‌ناپذیر بسیاری داشته و گروه ۵+۱ جای خود را به ۴+۱ داده است که تاکنون گامی مؤثر برنداشته‌اند. حال باید دید سفر عالی‌رتبه‌ترین مقام آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای به ایران در آستانه برگزاری نشست شورای حکام چه نتایج ملموس و عینی‌ای را به‌دنبال خواهد داشت.

دیگر خبرها

  • اوجی: معطل خارجی‌ها و برجام نبودیم؛ از توان پیمانکاران و سازندگان داخلی استفاده کردیم
  • از مذاکره در تهران تا احیای برجام در واشنگتن؟!
  • ازسرگیری مذاکرات رفع تحریم ها نزدیک است؟ | یک دیدگاه متفاوت درباره مثلث ایران، آژانس و آمریکا
  • سعید لیلاز: افشای فایل صوتی ظریف، عمدی بود
  • افشاگری تازه؛ پخش فایل صوتی جنجالی ظریف، عمدی و برای پالس به آمریکا بود!
  • فیلم| آمریکا از برجام خارج شده است و به تعهدات خود عمل نکرده است
  • ابلاغ مصوبه افزایش حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی
  • درس‌های خانم دیپلمات؛ هیچ‌تضمینی وجود ندارد!
  • در کلاسی بالاتر از لیگ ایران: ماشاریپوف و بلانکو
  • نظر مجلس درباره اعتراض بازنشستگان تامین اجتماعی به مصوبه افزایش حقوق؛ همسان سازی حقوق بازنشستگان کشوری از خرداد